sâmbătă, 4 decembrie 2010

bonseki.....

Cum tot suntem intr-un oarecare repaos de lucru la pomisori, cu ceva nisip, pietre si tavite(astea au 19cm diametru), m-am apucat sa incerc sa fac niste .... bonseki.
Desenele cu nisip, in tara lor de origine, Japonia, se numesc bonseki. Desi nu e clara originea acestei arte, s-ar parea ca isi au originea in tavitele cu nisip pe care le foloseau constructorii si arhitectii japonezi pentru a-si schita/desena obiectivele… Pe la 450e.n. le gasim consemnate ca arta de a prezenta platourile cu mancare la curtea imperiala japoneza. … Aceasta sa-i zicem excentricitate a imparatilor Japoniei, a incetat sa mai existe in perioada moderna, insa sarea a fost inlocuita cu nisipul alb, legumele si carnea, altfel zis bucatele, au fost inlocuite cu pietre si uite asa, pe platouri de lemn sau lac negru, de 60/40 cm a continuat sa existe aceasta arta de desene pe tava… E vorba de tavile din care se mananca…
Ele se fac in 2 forme: o forma cu nisip lipit de tava si o forma cu nisip nelipit. Cele in care nisipul este nelipit au o mai fina … “dantelarie” sau linii mai fine, insa cele cu nisip lipit sunt un pic mai nedelicate, aceasta delicatete fiind restransa la cat de subtrire se poate trasa o linie cu substanta de lipit… Ca unelte se folosesc pene, nu pensule, nu alte asemenea ci penele de pasari…
Interesant este cum o arta de a prezenta meniul imparatului Japoniei, a devenit o arta care ofera destindere si indeamna la meditatie asupra efemeritatii noastre pe pamant cat si a ceea ce facem, asemanatoare cu nisipul, care la prima suflare se imprastie, desi s-a lucrat cateva ore la a forma o imagine bonseki…
Sunt foarte apropiate de desenele sumi-e, desenele in tus negru(fara alte culori) si nuante de gri si negru, care le regasim in kakejiku(stampele japoneze de perete ), numai ca in bonseki, grosimea stratului de nisip, da nuantele de alb sau gri...
Ce este interesant la aceste tablouri, este ca ele isi dezvaluie intreaga lor magie, privite dintr-o anumita pozitie: unghiul ce rezulta din pozitia pe care o adopta japonezul fata de bolul sau cu mancare, atunci cand este la masa, neuitand ca initial bonseki era forma de prezentare a bucatelor oferite imparatului… .
De obicei bonseki prezinta peisaje marine si montane, inspirate din natura, din poeme, din ceea ce ne inconjoara…
Nu e greu de realizat un bonseki, insa cere o mare rabdare, siguranta a mainii si mult, mult exercitiu…Poate dura si cateva ore sa se realizeze un bonseki, depinde de tema si de complexitatea acesteia etc.
Deci un platou de lemn sau lac negru, o mana de nisip si ceva pietre, plus inspiratie si putem sa incepem sa lucram…. Platoul de lemn bine curatat, se incepe desenul, si la terminarea acestuia, cu mare grija si finite se curata de surplusul de nisip….Functie de subiectul tabloului si indemanarea celui ce-l face, se cioplesc din lemn casute, corabioare, poduri etc. ce nu au mai mult de cativa milimetri, acestea neavand alt scop decat de a forma si contribui la accentuarea profunzimii si a senzatiei de tridimensionalitate a tablourilor..
Dimensiunile traditionale sunt de 40/60cm, insa asta nu inseamna ca un bonseki nu se poate realiza si pe dimensiuni mai mari sau mai mici….
E foarte relaxant si captivant sa incercati sa faceti bonseki... Uitati ce a iesit din incercarile mele:
sau puteti viziona filmuletul aici: http://www.youtube.com/watch?v=oOqw2ItImoY