luni, 14 iunie 2010

Cateva cuvinte despre plantarea pe piatra si plantarea in piatra

Plantarea pe piatra presupune niste pasi de urmat, pentru a avea succes:
1)In primul rand, luati planta,o scoateti cu grija din vas si spalati bine radacinile plantei. Le rasfirati peste piatra aleasa si pozitionati planta pe piatra, coborand radacinile acesteia sub piatra. Intregul piatra + pomisor se acopera cu pamant si se leaga strans(de preferat in folie alimentara de plastic), lasand partea de jos libera, nelegata, asigurandu-ne ca radacinile de sub piatra sunt in solul ghiveciului si nu au fost vatamate, dupa care se uda. Vor ramane astfel aproximativ 2 ani de zile(timp in care puteti recurge la ciupiri sau mentinere formei, insa nu la legari sau modelari drastice ale plantei), udand planta in regim normal, dupa care vom incepe curatarea treptata a solului de deasupra pietrei, pana la nivelul dorit, pentru a putea expune radacinile de pe piatra si piatra.
2)O alta modalitate de a obtine un rezultat laudabil, este saparea in piatra a unor santuri in care vor fi introduse radacinile principale, varfurile acestora ajungand sub piatra. Se inveleste piatra si radacinile in folie alimenara si varfurile radacinilor care depasesc piatra, se introduc in pamant, dup care se recurge la o udare sanatoasa. In rest, nimic deosebit fata de ce am scris mai sus...

Plantarea in piatra este o tehnica ce este foarte des confundata cu plantarea pe piatra. De altfel, multi considera plantarea pe piatra si plantarea in piatra oarecum, aceasi tehnica, desi intre cele 2 tehnici exista diferente fundamentale. Aceasta tehnica presupune existenta unui gol, crapatura, adancitura in piatra, loc in care planta va fi pusa. De aceea sunt unele pareri care afirma ca ar exista doua modalitati ale acestei tehnici:
1) ar presupune efectuarea unui orificiu in piatra si plantarea copacelului in acel orificiu, radacinile situandu-se sub piatra si ajungand in solul de sub aceasta…..;
2) presupune existenta unei adancituri in piatra, creata artificial sau natural, piatra fiind practic un fel de ghiveci pentru planta, lucrarea imitand cresterea naturala a pomilor in crapaturile stancilor.

Pentru a aplica aceasta tehnica, trebuie insa sa aveti in vedere un mic aspect: intrucat crapatura din piatra nu ofera mult spatiu pentru a acumula sol si implicit a mentine mult umezeala, maestrii asiatici folosesc o bucata de sfoara de canepa mai groasa, care o introduc in solul plantei pana la radacina acesteia si in vasul cu apa ce-l aseaza sub compozitie. Sfoara aceasta este mascata cu pamant sau muschi sau cu alta piatra, insa are o mare importanta: ea va trage apa din vasul unde este asezata compozitia, umezeala necesara solului plantei si plantei implicit, conducand-o pana in solul in care este planta, exact in cantitatea necesara.
Eu mai folosesc asa ceva cand sunt plecat mai mult timp de acasa si in felul asta asigur umezeala necesara pomisorilor mei, dupa ce in prealabil ii pun deasupra unui vas plin cu apa….

Agatat de piatra: Mai exista o tehnica ce uneste plantarea pe piatra cu cea in piatra, aceasta presupunand ca o parte din radacinile plantei sunt asezate conform tehnicii de plantare pe piatra si o parte conform tehnicii de plantare in piatra. Rezultatele acestui al treilea mod de plantare, daca tehnica este bine executata, sunt spectaculoase, incantand ochiul privitorului…


Eu personal, consider ca aceste stiluri care expun privitorului atat radacina, tulpina cat si coroana pomisorului, sunt cele mai apropiate de cele subliniate de Saburo Kato, aspecte pe care cei pasionati de cresterea, intretinerea si modelarea bonsailor nu ar trebui sa le uite: “Oamenii care iubesc bonsai apreciaza frumusetea naturii si a pomilor in vase mici. Facand asta, ei invata de la natura si invata filosofia vietii. Orice persoana care nu intelege bonsaii ii poate aprecia si poate sa fie miscata de frumusetea lor. Puterea bonsai este abilitatea de a portretiza ce este mai frumos in natura. Acesta este telul celor ce cresc bonsai. Aici sunt trei consideratii importante:Intai radacinile. Cand ne uitam la un pom batran, radacinile fromeaza fundatia si dau forta. Asta este impresia si ceea ce inspira. Radacinile puternice ale unui pom mare protejeaza alti pomi mici in fata furtunii sau a suvoaielor. Aceasta ne da o impresie de stabilitate si siguranta. In cazul bonsailor, asta trebuie sa fie adevarat.
In al doilea rand, trunchiul si modul in care este format. In cazul unui pom solitar, este mai ales important cum trunchiul iese din radacini si se iteste conic cum s-a dezvoltat. Dupa multi ani caracteristicile varstei si scoarta apar si se poate simti adaugarea de caracter si personalitate la fiecare pom.
In al treilea rand, ramurile. Acestea stau cu fata la cer si sunt echilibrul si trebuie sa aiba lumina pentru a inflori. Daca ramurile si frunzele cresc puternic, si flori frumoase pot inflori. Desi fiecare crestere e viguroasa si florile infloresc, nu trebuie sa te complaci si trebuie sa fi foarte atent in ingrijirea plantelor tale. Aceasta ingrijire este importanta.”