joi, 10 iunie 2010

Alte modalitati/tehnici de modelare:

Mai sunt si tehnici de modelare care presupun mai multe cunostinte in domeniul horticol, aplicabile in crearea unui bonsai. Se folosesc pentru echilibrarea coroanei copaceilor, in a completa spatiile goale nedorit de mari, modalitatile cunoscute de altoire, marcotaj, fuziune...

Pentru “indoirea” drastica a unei ramuri se mai practica taierea incompleta a acesteia, la un unghi de 45 de grade, mai mult sau mai putin, in functie de unghiul sub care dorim sa indoim si lipirea partilor taieturii, legarea ramurii in aceasta pozitie si in timp, prin sudarea taieturii se obtine repozitionarea ramurii. Trunchiul trebuie sa confere bonsaiului un aspect de pom capabil sa sustina coroana. Un trunchi subtire fata de o coroana prea mare va crea o imagine distrosionata si inestetica. Inteparea trunchiului cu un ac in cat mai multe locuri, va face ca acesta sa capete aspectul unui trunchi batran, cicatrizarea intepaturilor ducand si la oarecum ingrosarea trunchiului. Se mai practica si despicarea partiala a trunchiului, de la radacina spre varf, pe o distanta suficienta sa formeze conicitatea, ingropandu-se radacinile in pamant, iar in despicatura introducandu-se pene de lemn.
O alta practica, fuziunea trunchiurilor, presupune formarea unui tutore con din sarma, plastic sau material spongios, pe care se leaga stranse una de alta, trunchiuri subtiri, ce acopera in intregime acest con. Lasarea unu-doi sau mai multi ani, fara nici o tundere a acestor trunchiulete, duce la alipirea, sudarea lor, formand un trunchi conic si gros, cu aspect de pom foarte batran.
Ar mai fi un tip de fuziune, la nivelul radacinilor si apoi baza trunchiului. Radacinile se incolacesc in jurul bazei trunchiurilor ce se doresc a fuziona, obtinand astfel in timp multitrunchiuri; o alta modalitate de a obtine o fuziune la nivelul radacinilor, este folosirea unei placute(de lemn, de gresie etc.) cu gauri prin care introducem trunchiurile plantutelor ce vrem sa fuzioneze la nivelul radacinilor, iar dupa cativa ani, taind ce este sub placuta si scotand acea placuta(fie spargand-o, rupand-o, fie extragand plantele pur si simplu).
Radacina pomului trebuie sa fie echilibrata si partea de la nivelul solului, partea radacinii care in mod normal se vede, trebuie sa fie echilibrat intinsa pe sol, precum la orice venerabil pom din natura. Acest aspect este destul de greu de realizat la un pomisor in ghiveci si de aceea se folosesc diverse tehnici, cea mai utilizata fiind inserarea la 0.5 cm deasupra solului(acum acest 0.5cm, depinde si de inaltimea trunchiului, caci la un trunchi de 2-3 cm inaltime o asemenea inserare la 1 cm de la sol, poate fi inestetica si nearmonioasa cu imaginea de ansamblu) a unei alte radacini. Se gaureste trunchiul(gaura trebuie sa fie de diametrul a ceea ce se introduce in ea), se introduce in gaura un alt fir de radacina, fie de la aceeasi planta fie de la alta planta de aceasi specie, se chituieste gaura la amble capete, varful radacinii se ingroapa in pamant si in timp, aceasta va fuziona cu pomul si va crea o imagine echilibrata a radacinii vizibile.
Tot in legatura cu radacina, in momentul transplantarii, este bine ca varfurile radacinii sa se taie, de obicei o 1/3(unii recomanda sa ramana o treime…..). In felul asta se pot crea radacinile fine. Cat se taie din coroana, atat trebuie sa fie si radacina taiata. In bonsai se spune” cat tai sus, tai si jos”. Daca la un pomisor se taie jumatate din radacina, ar fi bine ca si din coroana sa se taie la fel, pentru ca aceasta radacina sa poata sustine coronamentul pomului. In cazul in care nu se taie si din coroana ci numai din radacina, la un moment dat coroana va ceda, adica planta va renunta de la sine la unele ramuri sau parti ale coroanei.
O modalitate de a obtine o radacina vizibila(cea care se vede in mod normal pe sol, la orice pom ce are o varsta respectabila), ar fi utilizarea vaselor putin adanci. Folosind un sol cu granulatie mare, taind “pivotul” radacinii si ingropand doar varfurile ramificatiei principale a radacinii, acoperind apoi vasul cu o folie de plastic, se poate obtine o radacina vizibila extrem de puternica dar si incantatoare ochiului….