miercuri, 18 mai 2011

Festivalul Japonia 2011

In perioada 16-20 aprilie 2011, s-a desfasurat Festivalul Japonia 2011. Media noastra nu a avut timp a se ocupa de acest aspect cultural de inalta tinuta, asa ca m-am gandit ca poate ar fi bine sa subliniem acest eveniment, la care am avut onoarea si placerea de a participa….

Evenimentul a fost organizat de Asociatia Culturala Romano-Japoneza, cu daruire condusa de domnul Presedinte Mihai EPURE. Astfel, in cadrul Centrului de Arta Tinerimea Romana Bucuresti – director Voicu Enachescu, a fost gazduita o expozitie de stampa si fotografie japoneza, prezentandu-se lucrari celebre realizate de catre artistii japonezi clasici si moderni: o adevarata desfatare a ochiului si sufletului.
Privitor la imaginile expuse ca urmare a tehnicii fotografice ( trebuie mentionat ca acestea sunt rezultat al activitatii Grupului Ajisai-Kai, fondat de o absolventa a Universitatii Nihon din Tokyo), respectiv fotografii cu diverse subiecte, remarcabile fiind si fotografiile cu subiecte florale. Membrii Ajisai-Kai prin lucrarile lor subliniaza imbinarea traditionalului cu modernul, specifica Japoniei, dorind astfel sa evidentieze aspecte caracteristice culturii japoneze.
In ceea ce priveste lucrarile de pictura traditionala japoneza, acest segment a fost reprezentat de Yutaka Takamatsu prin celebrele sale lucrari cu reprezentari cabaline (Uma-ko). In nordul Japoniei caii sunt considerati ca si membrii de familie. Vara, oamenii aduc caii impodobiti la templu pentru a-si exprima aprecierea fata de ei si pentru a se ruga divinitatii pentru sanatatea acestora dupa cultivarea orezului. Cunoscatorii de arta s-au mai putut delecta si cu Ukiyo-E, un gen de pictura, respectiv de litografie produs in Japonia prin utilizarea tehnicii blocurilor de lemn, foarte populara intre secolele XVII - XX. Ukiyo-e erau folosite ca postere sau reviste. Acestea prezinta scene teatrale cu actori cunoscuti de Kabuki sau femei frumoase din Yuakuku, multe fiind lucrari renumite si cunoscute pe plan mondial.

Arta filmului, a fost prezenta prin “Dream window, Reflections on the Japanese Garden”, produs de The Smithsonian institution, WDC - film caruia i s-a acordat premiul Grammy. Filmul evidentiaza celebrele gradini japoneze, artele saikei, suiseki, niwaki, ikebana si minunata, simpla, dar impresionanta ceremonie a ceaiului. Altfel zis, tema filmului aborda micile colturi de liniste (in Japonia prezente de la terasele blocurilor din marile orase, micile spatii din mall-uri, pana la parca din afara timpului nostru - temple zen), cu simbolistica lor aparte, oferindu-ni-se onoarea de a vedea multe din gradinile ce sunt inaccesibile sau greu accesibile si japonezului de rand, aducand aproape de noi o gama intreaga de perceptii si experiente ce te indeamna la meditatie asupra naturii, omului si a esteticului pana la inalte si subtile considerente de rafinament...
In cadrul festivalului, Teatrul Japonez de Umbre Pentru Copii - AKEBI a sustinut o serie de reprezentatii in premiera absoluta pentru Romania, ce se incheiau invariabil cu interpretarea impreuna cu spectatorii, de melodii romanesti si japoneze. Grupul AKEBI, a fost fondat in 1962 de 7 studenti ai Scolii de Arte, sustinand spectacole de teatru de papusi si teatru de umbre in scoli primare din toate colturile Japoniei. Unicitatea acestui grup de artisti este data de faptul ca refuza sa foloseasca tehnologia moderna, ramanand fideli traditiei si tehnicilor traditionale in reprezentatiile lor.
Acelasi grup, AKEBI, ne-a delectat cu un deosebit dans traditional specific cultivatorilor de grau din Japonia, dans ce se realizeaza primavara, la momentul cultivarii graului.
Ce ne-a impresionat in mod deosebit, la prima reprezentatie a grupului AKEBI, a fost atitudinea deschisa si concentrarea artistilor asupra activitatii lor, precum si buna - dispozitie ce o degajau in jurul lor, desi erau greu incercati dupa ultimele evenimente din Japonia si dupa 13 ore de zbor (au intrat in scena imediat dupa ce au sosit de la aeroport si abia dupa reprezentatie au mers la hotel): o admirabila concentrare, o senzatie de liniste si buna-dispozitie impartasita tuturor celor din jur, o posibila lectie de demnitate si daruire pentru noi, cei mai putin incercati, dar atat de posomorati si taciturni…..