sâmbătă, 30 aprilie 2011

un tanuki din acer palmatum katsura

Aceasta specie de acer palmatum, de origine japoneza, pe langa particularitatea aspectului sau este minunata pentru bonsai. Inaltimea maxima este de 150cm, iar coroana ajunge la maxim 100 cm.
Despre ce particularitate este vorba? Pai aceasta planta, primavara are frunzele de culoare portocalie deschis si portocaliu inchis pe margini, in vara se coloreaza intr-un galbe-maron-verzui, iar toamna capata o nuanta de portocaliu puternic si vinele galbene..... Normal, ca atunci cand am vazut asa ceva intr-un magazin de profil, am cautat sa achizitionez un pomisor, insa pretul era cam piperat, asa ca, am inceput sa vorbesc cu prietenii despre acest pomisor, poate stiu ei undeva unul mai ieftin... Am primit in cele din urma, unul de cam 10cm, destul de bine "imbracat".... Am taiat din el ramurele, le-am scurtat in mai multe bucatele pe care le-am pus in ghivecele cu nisip, udate bine si peste am pus cate un borcan de ghiveci... A prins doar una, care a fost daruita unui prieten ce isi dorea si el un Katsura, ca doar "dar din dar..."
Bagat intr-un ghiveci foarte mare fata de micutul pomisor, a stat 3 ani afara, linistit, iernand sub patura groasa de frunze si acoperit cu zapada, ceea ce nu i-a facut rau deloc. Anul trecut l-am transplantat intr-un ghiveci de bonsai(desi el nu arata asa....), iar anul asta m-am decis sa ma apuc de el, mai ales ca efectiv a explodat frumos in coloritul lui atat de inconfundabil

Trunchiul firav, subtire zic eu, trebuia sa-l ingros in vreun fel..... Acum e adevarat ca cei mai multi veti spune ca ar fi trebuit sa-l mai las sa stea linistit, sa se dezvolte inca o vreme..... Se va dezvolta el sigur mai departe....
Cum aveam un ciot de lemn ramas de la un alt tanuki(a trebuit taiat ca era prea mult lemn mort acolo...) si deja dat cu lime, l-am mai curatat pe ici - pe colo, cu un fierastrau i-am dat cateva santuri adanci ce-i drept, in care am bagat pomisorul, cu mare grija sa nu-i vatam firavul trunchi si extrem de casantele ramurele ce le are, am mai pus cateva sarme de orientare pentru cresterea ramurilor si in cele din urma iata ce a iesit: