luni, 31 mai 2010

Bonsai-i de perete sau picturile vii


Mai este un asmenea tip de mini-peisaje, numit bonsai de perete, mai rar prezentat in expozitii, avand un caracter mai putin public, fiind expusi in locuinte, ornand peretii acestora. Acesti bonsai sunt impartiti la randul lor in doua categorii :

• Bonsai de perete peisaj cu pietre, unde rocile folosite sunt partea principala

• Bonsai de perete cu plante care infloresc.



Diferenta principala intre cele doua categorii, consta in faptul ca primele se pot agata si pe perete, iar cele din a doua categorie, pot sta drept pe masa, adica pot fi incadrate intr-un suport ce sa permita asezarea lor nu numai pe perete.

Unicitatea acestor mini peisaje, numite « picturi vi », consta in principal in caracterul lor de decor al peretilor.


Bonsai de perete, peisaj cu pietre

Asezarea acestor bonsai in peisaj, este tipica realizarii peisajelor cu bonsai, bonsaiul dominand peisajul.
In realizarea acestui tip de aranjament, este necesar a se avea o mai mare experienta, trebuind sa se tina cont de dezvoltarea viitoare a plantei/plantelor, si mai ales de faptul ca planta fiind foarte apropiata de suport, trebuie sa genereze peisajul si sa creeze perspectiva acestuia.
Suportul (platforma) se face din diferite materiale, cum ar fi placi de marmura, gresie, material ceramic, pietrele folosite fiind din piatra moale sau dura. In cazul in care pietrele ce compun peisajul sunt pietre dure, atunci acestea se taie in felii subtiri, ce se lipesc pentru a forma lacasul in care se va/vor aseza planta/plantele si se urmareste ca in final sa aiba aspectul stancilor si piscurilor montane, dand efectul de relief.
In cazul pietrelor moi (gresia, chiar si piatra ponce) se ciopleste chiar in piatra lacasul plantei/plantelor.
In spatiile dintre pietre se pune pamant, muschi si plante cu frunze mici, care insotind bonsaiul sau bonsaii din peisaj, trebuie sa creeze un peisaj « pictura vie », cat mai veridic si natural.


Bonsai de perete cu plante care infloresc

Acestia sunt cu predilectie plantati in suporturi de marmura, si montati pe perete. Modul de plantare este similar tehnicii de plantare in piatra sau agatat de piatra. De obicei, in aceasta a doua categorie, nu se formeaza perspectiva amanuntita a unui peisaj ca-n prima categorie, punandu-se in evidenta doar planta care produce flori.

In ambele categorii, folosirea in cadrul peisajului de texte(acestea scriindu-se direct pe placa suport), trebuie sa aiba in vedere ca marimea caracterelor si asezarea acestora in peisaj sa creeze un tot armonios impreuna cu peisajul, invitand privitorul la explorarea « picturii vii ».
Folosirea in cadrul creerii acestor peisaje verticale, de statuete si alte asemenea accesorii, trebuie sa urmareasca prin marimea lor si amplasare, accentuarea perspectivei peisajului, avand in vedere mica adancime a compozitiei.