Daca tot ne apropiem oarecum de primavara, mi s-a parut nimerit sa mai discutam despre colectarea pomisorilor…
Putem sa-i colectam de pe la jumatatea lui februarie… desi din experienta pot spune ca cele mai “rodnice” recoltari le-am facut pe iarna, cand zapada era groasa pe pamant, cu o singura conditie: sa protejati cat mai bine radacinile de inghet sau de temperaturile scazute de afara… Trebuie avut in vedere ca peste iarna plantele intra in hibernare. O colectare a plantei, cu mare grija fata de balotul de radacini(care e bine sa ramana cat mai putin atinse si cat mai compacte cu solul initial), transplantarea plantei intr-un vas sau in alt teren, planta urmand sa se “trezeasca” in noul vas, va da rezultate bune… Colectarea pomisorilor pe timp de repaos nu da mari “rateuri” atat timp cat radacina nu e afectata de temperaturile scazute ….
Recoltarea pe parcursul anotimpului friguros are si avantajul ca se poate vedea clar structura pomisorului : frunzisul nu mai impiedica a se vedea trunchiul, ramurile etc., nemaiancurcand privirea, nemaicreand iluzia unui pom bine structurat datorita frunzisului…. Astfel de avantaj este mult mai util pasionatului culegator de yamadori, putand sorta din start si fara efort un pomisor de calitate…
Eu personal, recunosc, recoltez, culeg, colectez yamadori tot timpul anului, mai putin in lunile iulie-august; insa incepand cu finele lunii octombrie, pana in iunie inclusiv, pentru mine este sezon plin de recoltare…
Ma repet, insa vreau sa atrag atentia ca aceste recoltari din anotimpul rece, au doua inconveniente:
1) pamantul inghetat: In cazul acestui pamant inghetat de la suprafata solului, care poate cobora pana la 25-30 cm adancime, va fi urmat de o portiune mai moale/noroioasa de sol. Saparea cu grija in jurul perimetrului radacinilor, apoi in adanc pe sub radacini, va avea ca rezultat obtinerea unui mare balot de pamant si radacini. Tendinta ar fi de a indeparta in parte acest sol de pe langa radacini … O tendinta oarecum fireasca, insa nefolositoare plantei: solul fiind inghetat deasupra, va rupe odata cu indepartarea lui radacinile din imediata continuare a trunchiului in sol… Acest lucru ne va impiedica sa obtinem un bun nebari: radacinile de suprafata, atent orientate ne dau acel aspect de pom batran, ori indepartarea lor odata cu solul inghetat nu ne va mai permite a obtine sau a pastra acest efect… Odata cu solul s-ar indeparta si radacinile secundare, care in perioada rece devin casante si imediat s-ar rupe si ele…
2) temperatura scazuta cu care ia contact radacina: pe parcursul dezgropari radacinilor, acestea se expun vrand–nevrand la temperaturile scazute de afara.. O expunere indelungata la temperature negative, nu are alt efect decat inghetarea radacinii.. Pentru a preveni acest lucru, ar fi posibilitatea unei mai rapide miscari a recltatorului sau alegerea unei zile de recoltat cu temperaturi peste zero grade Celsius. Dupa extragerea plantei din sol, impreuna cu balotul de radacini + pamant (pamantul ramas in jurul radacinilor le protejeaza si el de temperaturile de afara, pana la locul de transplantat macar) este recomandat sa folositi saci de canepa si nu de iuta, acoperiti cu o patura sau sac plastic, pentru a pastra o temperatua cat mai putin negativa in acest sector delicat al plantei.
Dupa recoltare, pastrarea plantelor in interior sau in locuri cu temperaturi pozitive in mod constant, nu va face decat sa trezeasca prematur planta culeasa…
Eu, plantele culese in perioada octombrie-martie, le las afara. Daca sunt replantate in vas, ingrop in frunze uscate, atat vasul cat si planta, peste care pun (daca am de unde.. si anul asta am...) zapada. Daca plantele le pun direct in sol(groapa in acest caz are in jur de 50 cm adancime), atunci baza plantei o acopar cu frunze uscate si zapada. In ambele cazuri, daca plantele sunt transplantate in vase sau in sol, caut un loc mai dosnic pentru ele, loc in care-si vor petrece restul iernii.
Trezirea din primavara, s-ar putea sa fie mai tarzie, insa solul ramas in jurul radacinilor, acel balot, va ajuta planta sa nu resimta atat de dur trecerea de la un sol la altul, de la un mediu la altul la nivelul radacinilor…
Indicat ar fi ca aceste plantute sa stea un sezon in vasele in care au fost transplantate sau in sol si apoi abia pot suporta cu bine o noua transplantare: in acest timp, atat radacinile cat si planta s-ar adapta la noul mediu ...
Si eu sunt printre cei care am ajuns la concluzia ca se poate recolta practic in orice anotimp, cu o conditie: fie sa feresti radacina de frig daca este in anotimpul rece, fie sa-i pastrezi o temperatura cat mai apropiata de cea din sol si umezeala constanta in anotimpurile calduroase, "cheia" succesului unei recoltari fiind de fapt in conditiile ce le asiguri plantei dupa acest moment...
Am intalnit si ideea ca daca nu se poate recolta pomisorul cu o parte considerabila de radacina, ar fi bine sa se reduca proportional si coroana acestuia..... Adica proportional cu masa radacinii recoltate sa se reduca si coronamentul.... Nu stiu ce sa zic despre ideea asta, mie mi se pare destul de interesanta......
Acum se mai ridica o problema, fireste pentru recoltarile facute in sezoanele normale ale anului, nu iarna: pastrarea unei coroane minime si o cantitate cat mai mare de radacina s-ar recomanda? Mergand pe ideea ca radacina ar putea sustine mai usor o planta cu o coroana mica ...., sau masa verde poate prelucra o cantitate suficienta de hrana si in cazul in care radacina ar fi redusa? Pe undeva ar avea o logica, insa in practica? Avand in vedere ca plantele rupte din natura, unele reduse drastic din vari motive, isi pastreaza neatinsa radacina si se refac destul de repede, as inclina ca reducerea coroanei la un nivel minimal si pastrarea unei cat mai mari cantitati de radacina nu ar trebui sa afecteze negativ planta...., echivaland cu o mai drastica rarire a acesteia.... De altfel multi practicanti de bonsai reduc aproape de zero coroana, pastrand o parte din trunchi si radacina neatinsa, urmand in functie de lastarire sa recreeze practic planta ... Asta ar insemna ca daca fac o recoltare, important ar fi sa reduc masa verde, in asa fel ca masa radacinii sa exceada coroanei....
E adevarat ca si invers ar fi o oarecare logica...: daca masa verde poate sintetiza hrana necesara plantei, aceasta (planta in intregul ei, inclusiv radacinile)ar trebui sa se regenereze in bune conditii..., chiar daca radacina ar fi mai redusa.... Si in natura ar fi asa ceva: cand radacina este mancata de una-alta oratanii, planta se regenereaza, fara sa-si reduca mult sau fara sa-i reduca cineva din coroana, in ale bonsailor echivaland cu o tundere drastica a radacinilor...
Eu, de obicei, urmaresc ca radacina sa fie mai "deasa" decat coroana si cand nu reusesc, reduc coroana ... Nu stiu daca e bine sau nu, dar in marea majoritate a cazurilor, planta suporta bine aceasta operatie....
Bineinteles ca in tot ce am zis mai sus, ma refer la foioase, cu coniferele fiind un caz special..