duminică, 3 ianuarie 2010

Acum, ca tot e iarna, am putea discuta un pic despre iernatul bonsailor... In general, in anotimpul asta, multi pierd pomisorii, fie din cauza unei pregatiri incorecte a acestora pentru iernat, fie din cauza ca exista o tendinta mult prea mare de protejare excesiva a pomisorilor... Asa stand lucrurile, indicat, zic eu, ar fi ca sa se aiba in primul rand in vedere caracteristicile speciei si rezistenta sa la temperaturile negative. Iarna calendaristica nu e suficienta pentru a pune pomisorii la iernat, mai trebuie ca si temperaturile de afara sa "ceara" protejarea pomisorilor. Astfel, atunci cand temperaturile scad sub 5 grade Celsius, in general ar trebui sa trecem cu plantele la iernat...
Referitor la speciile ce ierneaza, sa nu uitam ca solul, in care sunt plantate radacinile, in cazul in care acesta ingheata, si implicit, ingheata si radacinile, pomul nostru va suferi mult mai mult decat atunci cand ii vor ingheta ramurile... Protejarea radacinilor, ar trebui sa preocupe mult mai mult decat protejarea ramurisului pomisorului. Apoi, mai este un aspect: inghetarea solului la suprafata, ofera un strat izolator pentru restul compostului si radacini. Este adevarat insa, ca daca la suprafata ramurile rezista la temperaturi mai scazute, radacinile nu ... Deci, preocuparea noastra ar fi sa incercam in principal sa avem grija sa nu inghete radacinile pomisorului.
Un alt aspect ar viza cat este de deasa udarea pe timpul iernii ... Trebuie avut in vedere ca planta isi incetineste ritmul de crestere si ritmul de viata in general, pe timpul iernii. O udare normala nu va face altceva decat sa imbogateasca solul in apa, ce va ingheta in cazul temperaturilor negative si in consecinta vor ingheta si radacinile... Asadar, udarea ar trebui sa se rareasca.
Ingroparea ghiveciului in sol si protejarea plantei cu frunze uscate, paie sau iarba uscata, ar trebui sa asigure plantei o temperatura numai buna pentru iernat, daca insa s-ar proteja si partea superioara a solului ghiveciului, astfel ca acesta sa nu inghete. Nu este indicat pe timpul iernii sa ne apucam de fiecare data cand temperaturile negative scad mai mult, sa dezgropam ghiveciul pentru a-l ngropa mai adanc. De aceea recomand ca atunci cand se apeleaza la aceasta metoda de ingropare a ghiveciului, sa se acopere atat ghiveciul cat si planta cu frunze uscate ori iarba uscata sau paie. Diferenta de temperatura din interiorul acestui invelis, fata de cea exterioara, produce un condens ce va asigura plantei pe timpul iernatului necesarul de umiditate in sol, astfel ca sa reziste pana la primavara.
In cazul in care ghiveciul se pune pe sol, si se recurge la acoperirea cu frunze uscate, paie etc., punandu-se sub ghiveci un strat izolator fie din polietilena, fie folie de plastic etc., planta desi transpira, nu va avea suficienta umezeala in sol. Asadar, in acest caz, udarea ar fi necesara... Eu, cand apelez la acest tip de iernare, ud zdravan planta inainte si pe timpul iernii, in zilele mai calduroase, pun cate o mana -doua de zapada pe sol...
Pozitionarea plantelor pentru iernat este de asemenea importanta: lasarea plantei intr-un loc expus vantului si inghetului, va avea ca rezultat inghetarea plantei intrucat atat la suprafata cat si in sol, planta va fi expusa temperaturilor negative, care stiut este ca atunci cand bate vantul , temperatura poate scade cu mai mult de 10 grade Celsius... Inghetarea trunchiului pomisorului va avea ca efect inghetarea fara doar si poate si a ramurilor, iar inghetrea radacinilor, de fapt a apei din radacini, va duce la detereriorarea tesutului radacinii, deci la deteriorarea radacinilor si in consecinta la moartea plantei. Pozitionarea intr-un loc protejat de bataia vantului, deci este indicata. Avantajul asezarii plantei de-a lungul peretilor caselor, vizeaza si transmiterea de caldura de la acesti pereti catre planta, ajutand-o sa reziste mai usor frigului de afara si de asemenea, prin condensul ce se realizeza, asigurand un minim de apa necesar plantei...
O alta modalitate de iernare ar fi pentru cei ce nu au spatiu exterior, iernatul pe balcon, conditii practic ce se aseamana foarte mult cu iernatul in serele reci, in cazul balcoanleor inchise. Se utilizeaza in acest sens, introducerea pomisorilor in cutii de cartona sau alt material, cutii captusite cu diverse straturi izolatoare, atat pe pereti cat si pe fund.
Iernarea in sera n ridica asemenea probleme.
Pentru plantele "vesnic verzi" atat coniferele cat si neconifere, iernatul nu este o atat de mare problema. Cat priveste cele considerate tropicale, acestea iernand in interior, nu ar trebui sa ridice vreo problema speciala, intrucat ele practic isi continua ritmul lor de dezvoltare... Singura problema ce s-ar ridica la aceste plante, este lipsa suficienta a luminii. Desi noua ni s-ar putea parea ca lumina este suficienta, planta are alt mod de a percepe lumina si in consecinta, ar putea exista inadvertente intre modul nostru de a percepe lumina si cel al plantei. Pentru a elimina orice asemenea problema, un bec cu lumina rece care sa stea aprins deasupra plantei 12 ore, este suficient.