luni, 21 februarie 2011

Cand vine primavara.......

In primul rand ne bucuram ca a trecut iarna! Inspectam pomisorul(ii) sa vedem ce a cedat si ce a ramas in viata la acesta(acestia), cum se echilibreaza in pomisor(i) circuitul sevei, cum se trezeste pomisorul(pomisorii)…. Consider ca nu ar trebui sa ne grabim sa-i scoatem afara, caci vremea inca se poate intoarce brusc, iar schimbarile bruste ar putea sa-i dea peste cap sau mai rau, sa-i omoare. Asa ca daca sunt pomisori ce deja s-au trezit, inchideti geamul la balcon sau sera, pana vremea se va stabiliza… Nu veti avea cum sa-i “adormiti”, insa aveti cum sa le asigurati o trezire buna….
Nu ar trebui sa va grabiti nici cu tunsul deocamdata. Ar trebui lasati pomisorii sa incepa sa desfaca mugurii. In functie de cati muguri sunt pe ramuri, va dati seama de “echilibrarea” sau de “dezechilibrarea” circuitului sevei in planta: in ramurile cu mai multi muguri, fireste, e mai multa seva, iar in ramurile cu mai putini muguri e mai putina. Pentru a echilibra acest lucru, indicat ar fi sa rariti din muguri in locul unde sunt mai desi… Daca aveti rabdarea sa lasati sa se desfaca mugurii si sa lastareasca, indicat ar fi sa curatati din lastari din locurile unde sunt mai desi, lasand neatinse locurile unde acestia sunt mai rari. In aceste din urma zone ale plantei, indicat ar fi lastarii sa-i scurtati de mugurii apicali, dupa ce au scos si ceva frunze pe ei… Deasemenea, in zonele mai sarace in muguri si lastari eu as pulveriza mai des cu apa, in felul acesta inmuind scoarta mai mult si facilitand aparitia mai repede a eventualilor muguri.
Daca sunt plante de transplantat, indicat ar fi sa se faca acest lucru inainte sa se desfaca mugurii….
Pana ce vremea nu se stabilizeaza, nu este indicat nici a da jos de pe pomisor eventualele varfuri uscate de ger ale ramurilor, nici a efectua alte taieri: riscam ca in cazul in care temperaturile scad sub zero grade sau se apropie mult de aceasta limita, respectiva parte/taietura sa inghete, seva sa se retraga si mai mult si in felul acesta putem pierde chiar si o ramura intreaga…. Si nimeni nu ar vrea sa-si dezechilibreze planta…
Schimbarea regimului de udare, de la cel de iarna (cu mai putina apa), ar fi bine sa se faca treptat, oferind sansa plantei sa se trezeasca si ea treptat. In cazul plantelor ce au iernat afara, eu le curat “plapuma” de frunze uscate pe la finele lunii martie, jumatea lui aprilie cand este o primavara mai racoroasa si daca este o primavera mai calda, luna aprilie le prinde “dezvelite”…
Mutarea plantelor din locul de iernat, ar trebui sa se faca si ea treptat. Expunerea brusca intr-un loc cu mult soare si lipsa protectiei de iarna poate oferi plantei un soc, ea reactionand de obicei prin uscarea mugurilor. De aceea se foloseste pentru asta acea “copertina”(facuta din plasa deasa de plastic, asemanatoare intrucatva plasei de tantari) ce ar trebui sa stea o vreme deasupra pomisorilor proaspat scosi de la iernat…. Soarele primaverii nu e chiar asa de violent ca cel al verii si de aceea in scurt timp “copertina” va fi scoasa, insa in timpul verii pentru a feri pomisorii de efectele unui soare foarte puternic, prinde bine… Daca sunteti mai comozi, pentru speciile ce nu solicita un soare puternic, puteti sa o lasati...
Legarile, consider ca sunt si ele indicate a se face dupa ce planta s-a trezit bine si a inceput sa lemnifice lastarii…. In general, in primavara, lastarii noi sunt foarte casanti si legandu-i exista in mare masura riscul sa se rupa.
Tot in primavara ( ca si in tot sezonul de crestere ), eu raresc mugurii lasand sa creasca doar cei ce corespund imaginii ce doresc sa o obtin si bineinteles, incercand sa las si plantei posibilitatea de a-si asigura necesarul de foliaj, caci la fel de important ca si forma obtinuta, este ca planta sa fie sanatoasa si viguroasa, sa poata face fata schimbarilor ce le va suporta…
Ar trebui recunoscut de amatorii de bonsai ca foarte multe plante se pierd in primavara din cauza unei "treziri" neadecvate... Am auzit si sunt sigur ca si altii au auzit destul de des " mi-a murit planta fiindca a iesit vlaguita din iarna si n-a rezistat " sau ceva asemanator, insa nu este vorba de a rezista sau nu planta la iesitul din iarna ci de modul in care ii oferim noi conditiile de iernare si de a schimba regimul de iarna cu cel normal... Bineinteles ca atunci cand vedem soarele afara si varful ierbii incepe "mancarimea degetelor": ne invartim prin jurul plantelor, le mai taiem un lastar, ni se pare ca ramura nu e bine modelata sau nu sta bine cum sta, ori nu sta bine unde sta, asa ca fie legam, fie taiem, parca nu are destul apa etc. planta nefiind inca pe deplin trezita, fortand-o la o trezire si incercand sa-i grabim ceasul biologic. Pe langa efortul trezirii, ne supunem planta la inca altele: de a cicatriza locul taiat, de a suporta socurile diferentelor temperaturilor de la noapte la zi(de obicei primavara aceasta variind destul de mult) - in cazul in care se "reintoarce" iarna, socul pentru planta este si mai mare, trecand-o din interior in exterior in mod repetat si asa mai departe...
Nu e nimic daca planta se trezeste mai tarziu, important este sa se trezeasca... Nu conteaza ca planta lui cutarea are deja flori (sa zicem) si a noastra deabia a desfacut mugurii de frunze... Nu conteaza daca X a facut deja legari sau transplantari... Important este ca si modelatorul si planta sa se bucure deopotriva de primavara, de primele frunze, de primele flori (unde este cazul) si sa-si continue lungul drum al cunoasterii reciproce si a armoniei dintre vegetal si mineral pe de o parte si om pe de alta parte, altfel zis armonia celor trei armonii...

duminică, 13 februarie 2011

O EXCURSIE IN JAPONIA

va propunem o excursie in Japonia, zece zile putand vizita:
- gradina de bonsai din cadrul palatului imperial din Tokyo - gradina Hybia(unde sunt expuse colectii de bonsai) Templul Asakusa Templul Meiji Muntele Fuji-templul Ashi
si
- Oomiya numit si "orasul bonsailor" - aici va propunem spre vizita Muzeul de Arta Bonsai
Totul la un pret de 2500 Euro!

Excursia va avea loc daca vom reusi sa grupam 25-30 de persoane, ceea ce speram sa realizam cu ajutorul dvs.!
Pentru a putea admira si florile de sakura in plina splendoare , data propusa pentru plecare este 27 aprilie 2011.
Inscrierile se fac pana la data de 25 martie 2011.
Asteptam inscrierile dvs.!

Asteptam inscrierile dvs. pe ro.bonsai@yahoo.com!